Átalakulóban az üzlethelyiségek piaca

Kisebbek lettek a területigények, stagnálnak a bérleti díjak és a bérlők a rugalmasan alakítható feltételeket keresik a kereskedelmi üzlethelyiségek piacán – állítja az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci tanácsadó társaság.

Közleményük szerint elsősorban a tartós fogyasztási cikkek piacát érintette olyan mértékben a válság, hogy az üzletek bezárásához vezetett. Ugyanakkor a napi fogyasztási cikkek piacán további üzleti expanzió figyelhető meg.

 

Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója szerint jellemző, hogy az ingatlanokat hosszú távú szerződéssel adják bérbe, ezért fontos döntési szempont lett a bérlők szemében, hogy mennyire megbízható az adott ingatlan tulajdonosa, a bevásárlóközpont üzemeltetője. Emellett elsődlegessé váltak számukra a rugalmasan alakítható bérleti feltételek, azaz hogy a bérleti díjat, az időtartamot, a kialakítási költséget és az egyéb hozzájárulásokat az aktuális helyzetük függvényében lehessen változtatni.

 

A területigények általában csökkentek az összes kiskereskedelmi kategóriában. A válság óta a bérleti díjak is visszaestek – a tavalyi és az idei évben ugyanakkor már stagnáltak – ám ingatlantípustól és elhelyezkedéstől függően nagyok a különbségek – idézi a közlemény Furulyás Ferencet, a Jones Lang LaSalle ingatlanpiaci tanácsadó társaság ügyvezető igazgatóját.

 

A szakember szerint sok budapesti bevásárlóközpont javítani tudott látogatottságán, és stabilan tudja tartani bérleti díjait. Ugyanakkor sok vidéki üzletközpont esetében még a csökkenő bérleti díj sem vonzó, mert vidéken alacsony a vásárlási hajlandóság.

 

A Jones Lang LaSalle idei harmadik negyedéves adatai szerint a budapesti bevásárlóközpontok bérleti díja négyzetméterenként 20-60 euró között mozog havonta, míg a belvárosi üzlethelyiségek bérleti díjai 40-90 euró között alakulnak. Az Andrássy úton négyzetméterenként átlagosan havi 40-50 eurót kérnek, de sok a bérbe adandó üres üzlethelyiség. A factory outletekben Biatorbágyon 22-25 euró a havi bérleti díj négyzetméterenként, vidéken pedig 16 euró körül mozog.

Forrás: MTI
Tartalmi partnerünk az 

Akik most keresnek üzlethelyet

100 - 120m²
2018. 05. 11.
10 - 50m²
2018. 04. 27.

Meghirdetné üzlethely keresését?

Ide kattintson!

Üzlethely ajánló

G.L.Outlet_Bemutatóterem és raktár

Kinizsi Pál utca 29

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj7.5 - 10 €/m²/hó+áfa

Andrássy úti üzlethelyiség

Andrássy út 40-42.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj45 - 60 €/m²/hó+áfa

AREX fm - Miskolc Corvin u. 7

Corvin utca 7

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj12 - 13 €/m²/hó+áfa

AREX fm - 1123 BUDAPEST, ALKOTÁS ÚT 15.

Alkotás út 15

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj13 - 14 €/m²/hó+áfa

R40 üzlethelység

Rákóczi u. 40.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj0 - 20 €/m²/hó+áfa

Macropolis

Arany János Tér

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj10 - 20 €/m²/hó+áfa

KÖVESS MINKET

Üzlet kereső