Hogy alakult az európai kiskereskedelmi befektetési volumen?

A Jones Lang LaSalle jelentése szerint a folyamatos bizonytalan gazdasági háttér ellenére 2011-ben a kiskereskedelmi befektetés erős eredménnyel zárt Európában. Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a teljes tranzakciós volumen meghaladja a 28 milliárd eurót, mely 35% körüli növekedést jelent 2010-hez képest.

A Jones Lang LaSalle jelentése szerint 2011 negyedik negyedévében is erős maradt a kiskereskedelmi ingatlan befektetési piac. Előzetes elemzések szerint az éves közvetlen befektetések a kiskereskedelmi ingatlanok terén valószínűleg meghaladják a 28 milliárd eurót, ahogy azt a Jones Lang LaSalle előrejelzése korábban az év folyamán megjósolta; ez jelentős növekedés a 2009-es 12,3 milliárdos illetve a 2010-es 20,7 milliárdos volumenhez képest.


Földrajzilag az aktivitás nagy része továbbra is az Egyesült Királyságra és Németországra fókuszál. Az Egyesült Királyság vezeti a ranglistát, annak ellenére, hogy Németország erős második féléves teljesítményt mutatott. 2011 első negyedévében a Capital Shopping Centres megvásárolta a Trafford Centre-t Manchesterben több mint 1,8 milliárd euróért; ez volt az elmúlt év legnagyobb értékű tranzakciója az Egyesült Királyság piacán. Münchenben a negyedik negyedévben a TIAA-CREF (az amerikai tanárok nyugdíjpénztára) által megvásárolt Perlacher Einkaufs Passagen (ismert nevén PEP bevásárlóközpont) lendítette fel leginkább a németországi eredményt, melyet több mint 400 millió euróért adott el az RREEF.

 

Franciaország és Svédország ugyancsak erős utolsó negyedévet tudhat magáénak. Franciaországban a La Française AM, a Crédit Mutuel Nord többségi tulajdonában lévő befektetési alap, megvásárolta a Carrefour ingatlanok portfólióját 365 millió euróért. Svédországban a negyedik negyedévben az AMF Fastigheter,  a svéd AMF nyugdíjalap ingatlan leányvállalata egy három bevásárlóközpontot tartalmazó portfoliót vásárolt Stockholmban. A stockholmi portfoliót a Centenitől vásárolták, melynek tulajdonosa a Royal Bank of Scotland.

 

Jeremy Eddy, az európai kiskereskedelmi befektetések vezetője így nyilatkozott, “2011-ben változó ütemű fejlődést tapasztaltunk az európai nemzeti gazdasági teljesítmények és stabilitás diktálta befektetések és árképzések tekintetében. A teljes tranzakciós volumen mintegy 75 százaléka mindössze öt országban történt. Ez a polarizáció nem pusztán földrajzi, hiszen főként az elsődleges ingatlanokra koncentrált.

 

Hasonló trendet várunk 2012-ben is, bár be tudunk azonosítani új piacokat, és támogatjuk a sajátos jellemzőkkel rendelkező mikro lokációk iránti keresletet is, különösen a fenntartható és megfizethető bérleti díjak irányában, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül.  Ez a megközelítés segít a befektetőknek a főbb piacok szűk körén kívüli lehetőségek felismerésében - melyekre jelenleg a döntő többség koncentrál -, amelyek végül nagyobb megtérülést jelentenek majd hosszabb távon.”
 

Tartalmi partnerünk az 

Akik most keresnek üzlethelyet

100 - 120m²
2018. 05. 11.
10 - 50m²
2018. 04. 27.

Meghirdetné üzlethely keresését?

Ide kattintson!

Üzlethely ajánló

AREX fm - Szeged Dugonics tér

Dugonics tér 11

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj10 - 11 €/m²/hó+áfa

Viza utca BF2

Viza u. 9.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj13 - 0 €/m²/hó+áfa

Family Center Mohács

Pécsi út 61.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj7 - 10 €/m²/hó+áfa

Europeum

Blaha Lujza tér 3-5.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj20 - 99.99 €/m²/hó+áfa

Csaba Center

Andrássy út 37-43.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj10 - 20 €/m²/hó+áfa

Corvin Bevásárlóközpont

Futó u.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

KÖVESS MINKET

Üzlet kereső