Már 8 százalék felett a zöld irodaterületek aránya

Budapesten a zöld minősítéssel rendelkező irodaállomány - beleszámítva új épületekre elnyert és a már üzemelő épületre kiadott minősítéseket – 2013 elejére elérte a 262 000 m2-t, ami a teljes modern iroda állomány 8,2%-ának felel meg.

„Az évek óta növekvő tendencia a jövőben sem áll meg, hiszen kizárólag zöld irodaházak átadása várható a piacon. A nemrég átadott, Skanska által fejlesztett Green House LEED Platinum előminősítéssel rendelkezik, és rövidesen ez lesz az első épületre elnyert ilyen minősítés Magyarországon.” – mondta Szircsák Norbert, a Colliers International, értékbecslési és zöld épület minősítő csapatának vezető tanácsadója.

 

Az ingatlan-tanácsadó cég véleménye szerint 2013-2014-ben minden jelentősebb irodaház fejlesztés LEED vagy BREEAM tanúsítást fog szerezni. A Váci Greens, Váci Corner Offices, Vision Towers valamint a Corvin Corner BREEAM minősítésre, a Nordic Light Offices LEED minősítésre pályázik, míg az Eiffel Palace lehet az első kettős minősítéssel rendelkező irodaház Magyarországon. A fenti épületekkel és a jelenleg minősítés alatt álló működő épületekkel együtt legkevesebb még 170 000 m2 zöld irodaterület bővüléssel számolhatunk 2014 végéig. Ezzel amivel a teljes modern irodaállományon belül ezen területek nagysága meghaladja majd a 12%-ot.

 

A szakember elmondta, hogy a fenti, 2014-re vonatkozó feltételezés nem tartalmazza azokat az épületeket, amelyek még nincsenek minősítés alatt álló projektként regisztrálva. Ahogy az új fejlesztések már mind valamilyen zöld minősítés kritériumai alapján épülnek, egyre több tulajdonos dönt úgy, hogy a meglévő épületét minősíti valamelyik létező épületek környezettudatosságát értékelő rendszer szerint, mint a BREEAM In-use vagy a LEED for Existing Buildings.

 

A LEED üzemelő épületekre kitalált rendszere holisztikus megközelítést alkalmaz, mely egyaránt figyelembe veszi az épület tulajdonságait, valamint az üzemeltetés és a bérlők környezettudatosság iránt tett erőfeszítéseit. Példaként említhetjük a Váci 33 irodaházat és az Infopark D épületét, melyek egyaránt LEED Silver minősítést kaptak a közelmúltban, vagy a minősítésre regisztrált CA Immo által tulajdonolt R70 és Capital Square irodaházakat.

 

A BREEAM hasonló rendszere ettől eltérő megközelítést alkalmaz, külön-külön minősíthető az épület, az üzemeltetés, valamint a szervezeti működés. Jó példa erre a BudaWest irodaház, amely az épületre, és a Stefánia Park, amely az üzemeltetésre vonatkozóan nyerte el a BREEAM Very Good minősítést.

 

Michael Smithing, a Colliers International kelet-európai zöld épület minősítő csapatának igazgatója szerint ahogy a zöld épületek száma növekszik és a minősítő rendszerek fejlődnek, úgy a piac elkezd majd különbséget tenni a különböző minősítő rendszerek között csak úgy, mint az azokon belül elért fokozatok között.

 

„A tulajdonosoknak és fejlesztőknek meg kell tanulniuk „eladniuk” a saját épületük zöld tulajdonságait. Az energia megtakarítás valóban fontos tényező, de összességében ez csak kis részét jelenti az üzemeltetési költségnek. Az egészséges és ergonomikus munkakörnyezet, a természetes fény megléte, a modern világítástechnika és megfelelő mennyiségű friss levegő bejuttatása mind pozitívan hatnak a dolgozók termelékenységére, a betegség miatti hiányzások csökkentésére, ezáltal nagyobb profitot generálva az ezt biztosító cégnek.” – mondta Michael Smithing.

 

A Colliers International teljes, fenntartható épületekre vonatkozó piaci jelentése letölthető a http://www.colliers.hu/content/view/60/57/lang,hu/oldalról.

Forrás: Colliers
Tartalmi partnerünk az 

Akik most keresnek üzlethelyet

300 - 600m²
2020. 11. 27.
300 - 600m²
2020. 11. 27.

Meghirdetné üzlethely keresését?

Ide kattintson!

Üzlethely ajánló

BKS Üzletház

Őszike u. 1.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj5 - 0 €/m²/hó+áfa

Győr Interspar

Fehérvári út 1.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj9 - 15 €/m²/hó+áfa

Óbuda - Kecske köz

Kecske köz

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj12 - 0 €/m²/hó+áfa

Budaörs KORZO Shopping Centrum

Építők u. 2-4.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj6 - 8.5 €/m²/hó+áfa

Art\'otel Budapest

Corvin tér 2-5.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj8 - 0 €/m²/hó+áfa

ETO Park Élményközpont

Nagysándor József utca 31.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj10 - 20 €/m²/hó+áfa

KÖVESS MINKET

Üzlet kereső