Megfontoltak pénzügyeikben a kisvállalkozások

Megfontoltak pénzügyeikben a hazai mikro- és kisvállalkozások: amennyiben fél éven belül pénzügyi gondokkal kellene szembenézniük, mindegyik rendelkezik konkrét elképzeléssel a helyzet megoldására – derül ki az OTP Ingatlanlízing felméréséből. Ellenkező helyzetben is tudatosan, jövőjüket szem előtt tartva viselkednének a cégek, az esetlegesen keletkező likviditási többletet ugyanis túlnyomó részük beruházásra, fejlesztésre fordítaná. Az ingatlanbeszerzéseiknél a lízing konstrukció kerülhet előtérbe a jövőben.

A hazai mikro- és kisvállalkozások 43 százaléka a fejlesztések elhalasztásával, 32 százalékuk pedig banki hitelfelvétellel reagálna arra a helyzetre, ha fél éven belül tőkehiánnyal kellene szembenézniük – derül ki az OTP Ingatlanlízing kutatásából. A nyolcszáz cég megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók közel fele ezt a két kiemelt stratégiát alkalmazná a pénzügyi zavara kezelésére. Az egyértelmű visszalépést jelentő megoldások, mint a termelés visszafogása, vagy a vállalat vagyontárgyainak értékesítése jóval kevésbé bizonyultak népszerűnek, ezeket a lehetőségeket csak a megkérdezettek 10, illetve 16 százaléka választotta. A megkérdezettek 7 százaléka más vállalattól venne fel kölcsönt a tőkehiány orvoslására.

 

Mindezek mellett nagyon sok olyan vállalatvezető volt - 40 százalék – aki egyéb megoldással is menedzselné a vállalatánál fellépő pénzügyi gondokat. „A felmérés tanulsága, hogy a hazai kis- és mikrovállalatok vezetői felkészültnek tűnnek a lehetséges pénzügyi problémákra. Másik pozitívum, hogy az átmeneti gondok kezelésekor elsősorban olyan megoldásokat terveznek alkalmazni, amelyek kevésbé veszélyeztetik cégük jövőbeli fejlődési lehetőségeit” – hangsúlyozza Virág Attila, az OTP Ingatlanlízing vezérigazgatója.

 

Amennyiben cégénél fél éven belül tőkehiány jelentkezne, vállalkozása mit tenne ennek mérséklése érdekében?

(Két választ is meg lehetett adni. Válaszok százalékos megoszlása)

Hitelt vesz fel pénzintézettől

32

Hitelt vesz fel más vállalattól

7

Visszafogja a termelését

10

Elhalaszt fejlesztéseket

43

Vagyontárgyaiból értékesít

16

Egyéb megoldást keres

40

 

Ellenkező helyzetben, a vállalatnál esetlegesen keletkező többletpénz hasznosításakor is tudatosság jellemzi a kis cégek vezetőit: tízből kilencnek van konkrét terve arra nézve, mire használna fel a cégnél termelődő likviditási többletet. Az igazsághoz természetesen hozzátartozik, hogy jelen gazdasági helyzetben a magyar mikro-és kisvállalati szektor számára inkább a likviditás hiánya jelenti a problémát, semmint a likviditási többlet megfelelő hasznosítása. Ennek ellenére a mikro és kisvállalati vezetők 35 százaléka látja úgy, hogy vállalkozása képes lesz likviditási többletet termelni a következő félévben.

 

Ami a konkrét terveket illeti, a likviditási többletet váró vállalatvezetők hattizede azt tervezi, hogy cége fejlesztésekre, beruházásokra fordítja azt. Egynegyedük inkább saját korlátain lazítana: 24 százalékuk korábbi hiteleit váltaná ki, vagy legalábbis csökkentené azok mértékét. További 8 százalék banki befektetésekben fialtatná az összeget, míg csupán 7 százalék válaszolta azt, hogy nem tenne semmit a likviditási többlettel. „A felmérésből tükröződő, erősödő pénzügyi tudatosság a gyakorlatban is tapasztalható: a kisvállalatok vezetői mind inkább keresik a számukra leginkább megfelelő pénzügyi termékeket, megoldásokat” – véli Virág Attila. Ennek köszönhetően többek között az ingatlanlízing felfutására is lehet számítani a közeljövőben, hiszen az a mikro- és kisvállalatok számára a működéshez szükséges üzleti típusú kis ingatlanok vásárlására jelent rugalmas és kedvező megoldást. „A megfelelő ingatlan megléte a strukturált üzletvitel egyik alapja – ezt egyre többen fedezik fel, ahogy azt is, hogy ingatlanlízinggel ennek megteremtése már könnyedén elérhető” – mondja az OTP Ingatlanlízing vezérigazgatója.

 

Elindult a kisvállalati ingatlanlízing

 

Novemberben elindult az OTP Ingatlanlízing mikro- és kisvállalkozások számára kidolgozott ingatlanlízing termékének az értékesítése. A vállalkozói ügyfelek igényeire szabott termék országosan elérhető, amellyel a legkisebb cégek rugalmas feltételekkel finanszírozhatják üzleti, kereskedelmi és iroda célú ingatlanjaikat.

Forrás: IngatlanHírek.hu
Tartalmi partnerünk az 

Akik most keresnek üzlethelyet

300 - 600m²
2020. 11. 27.
300 - 600m²
2020. 11. 27.

Meghirdetné üzlethely keresését?

Ide kattintson!

Üzlethely ajánló

Agria Park

Törvényház u. 4.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj1 - 0 €/m²/hó+áfa

G.L.Outlet_Bemutatóterem és raktár

Kinizsi Pál utca 29

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj7.5 - 10 €/m²/hó+áfa

M1 Outlet Center

Outlet-City

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj9 - 40 €/m²/hó+áfa

BKS Üzletház

Őszike u. 1.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj5 - 0 €/m²/hó+áfa

Viza utca AF3

Viza utca 9

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj13 - 0 €/m²/hó+áfa

ETO Park Élményközpont

Nagysándor József utca 31.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj10 - 20 €/m²/hó+áfa

KÖVESS MINKET

Üzlet kereső