Rákaptak a befektetők az ingatlanalapokra

Jelentősen megerősödött a hazai befektetők érdeklődése az ingatlanalapok iránt, ami elsősorban a nemzetközi és magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac kedvező növekedési kilátásainak, valamint a csökkenő hazai kamatkörnyezetnek köszönhető – állítja piaci kitekintésében az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja sokat tehet a közeljövőben a hazai kereskedelmi ingatlanszektor fellendüléséért, ebből pedig a befektetők is profitálhatnak.

Érezhetően megerősödött a hazai befektetők érdeklődése az ingatlanalapok iránt, ami elsősorban a nemzetközi és magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac kedvező növekedési kilátásainak, valamint a csökkenő hazai kamatkörnyezetnek köszönhető – állítja friss piaci kitekintésében az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. Tóth Balázs, a társaság vezérigazgatója szerint az ingatlanszektor lehet jelenleg az a terület, amelybe érdemes beszállniuk a befektetőknek, mivel a többi eszközosztálynál jóval alulárazottabb ez a befektetési szegmens, viszont kedvező növekedési kilátásokkal bír. Hozzáteszi: nemzetközi viszonylatban is mind nagyobb súlyt képviselnek a befektetési portfóliókban az ingatlanbefektetések.

 

„A kelet-közép európai szektor most a befektetők kiemelt fókuszában van, hiszen a régió relatíve olcsó iroda bérleti díjai a képzett munkaerővel párosulva rendkívül vonzó feltételeket biztosítanak. Magyarországon pedig az MNB Növekedési Hitelprogramja által nyújtott kedvező hitellehetőségek adhatnak lendületet a kereskedelmi ingatlanpiacnak, főként az iroda és a kiskereskedelmi szektorokban. A kedvező kölcsön fellendítheti a keresletet, ami dinamikus áremelkedéshez vezethet a bérleti díjakban és az ingatlanárakban egyaránt” – mondja az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Hozzáteszi: mindebből a befektetők is profitálhatnak, a hazai kereskedelmi ingatlanpiac a kedvező árszintnek és a jelentős felértékelődési potenciálnak köszönhetően ideális terepet jelenthet ugyanis most azok számára, akik befektetési beszállási pontot keresnek.

 

 

 

Ingatlanalapok: megtisztult piac, világos szerep a befektetési palettán

 

Manapság már teljesen más logika és más szabályok mentén működik az ingatlanalapok piaca, mint az a válságot megelőzően jellemző volt. Egyrészt jelentős tisztulás ment végbe, ezáltal csak a legnagyobb, legmegbízhatóbban működő szereplők maradtak a piacon. Másrészt a megfontolt, optimalizált működés fontosságának kihangsúlyozása mellett az ingatlanalapok befektetési portfóliókban betöltött szerepét is átalakította a válság. Tekintve, hogy az ingatlanhoz kötődő befektetések jellemzően közép és hosszú távúak, így ezen alapokat nem lehet a pénzpiaci alapokhoz hasonlóan kezelni, mint tették azt sokan 2008 előtt. Az ingatlanalapok éven túli befektetési eszközként valóban stabil hozamtermelő képességgel bíró eszközei lehetnek a befektetési portfólióknak.

 

Az ingatlanszektor mostani remélt fellendüléséből a kisbefektetők legegyszerűbben az ingatlanalapokon keresztül profitálhatnak, amelyek a pénzpiaci hozamoknál magasabb hozammal kecsegtetnek, mérsékelt kockázat mellett. „Ez egyre inkább tudatosul is bennük, hiszen az elmúlt időszakban jelentős nagyságú tőke áramlott be a hazai ingatlanalapokba. Mindez annak is köszönhető, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a befektetők proaktívan elkezdték keresni az olyan befektetési formákat, amelyek jövedelmezőbb alternatívát nyújtanak a bankbetétekkel, állampapírokkal szemben” – mondja Tóth Balázs.

 

Tájékoztatása szerint folyamatosan áramlik be a tőke az OTP Ingatlanbefektetési Alapba is, amelynek 54 milliárd forintos ingatlanvagyonát többek közt irodaházak, kiskereskedelmi ingatlanok, kormányzati és nagykövetségi épületek teszik ki. Az alap segítségével a 4 százalék alatti állampapír-hozamoknál és betéti kamatoknál jóval magasabb hozamszint érhető el.  Az éves hozam stabilan 6 százalék fölött mozog, jelenleg 6,6 százalék, és további növekedése prognosztizálható a következő időszakban. „Szintén jó döntést jelenthetnek a befektetők számára a nemzetközi ingatlanpiacok teljesítményét kiaknázó, tőkevédett alapok is. Erre példa a kedvezőbb adózási feltételek miatt TBSZ számlákhoz igazodva 3,5 éves futamidővel jegyezhető OTP Reál Fókusz Alap” – zárja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.

Forrás: IngatlanHírek.hu
Tartalmi partnerünk az 

Akik most keresnek üzlethelyet

80 - 120m²
2018. 01. 10.
25 - 40m²
2018. 01. 10.

Meghirdetné üzlethely keresését?

Ide kattintson!

Üzlethely ajánló

Cézár Ház

Visegrádi u. 74.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj10 - 13 €/m²/hó+áfa

Buy-Way Dunakeszi

Nádas u. 8. (Auchan Tópart)

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj9 - 15 €/m²/hó+áfa

Belváros-Lipótváros

Arany J. u

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

Premier Outlets Center

Budaörsi út 4.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

M3 Outlet Center

Hajdú út 52.

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj0 - 0 €/m²/hó+áfa

Viza utca AF3

Viza utca 9

kiadó üzlethely0 m2
bérleti díj13 - 0 €/m²/hó+áfa

KÖVESS MINKET

Üzlet kereső